Saturday, April 16, 2016

RESIPI KENTANG

KENTANG PUTAR@LECEK

1.
Bahan-bahan
  • 5 biji Kentang US
  • 1/2 buku Butter
  • 1 cwn susu (Full cream / susu skim pun boleh)
  • 5 sdu besar Knorr Chicken Gravy Mix
  • 500ml air panas
Cara-cara
  1. Rebus kentang sehingga empuk, kemudian tos dan lecek.
  2. Masa tengah lecek kentang tu, campurkan sekali Butter dan susu berselang-seli.
  3. Untuk gravy/kuah, campurkan 5 sdu besar Chicken gravy ke dalam air panas. Gunakan whisk untuk kacau.
  4. Settle. Dah boleh makan!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2.
Bahan-bahan
  • 5 biji kentang - dikupas dan bersihkan
  • secukup air untuk merebus
  • garam secukup rasa
  • 3 sb mentega
  • 1/2-3/4 cawan susu segar
  • 1/3 buku cream cheese-dadu atau 1-2 keping cheese slice-siat2
  • sedikit serbuk lada putih/hitam
  • daun parsley cincang (opt)
Cara-cara
  1. Kentang dipotong dadu dan rebus dengan secukup air dan sedikit garam hingga empuk.Toskan dan lecek ketika panas dan gaulkan dengan mentega hingga sebati.
  2. Masak susu bersama cheese di atas api perlahan hingga cheese cair.Terus tuangkan ke dalam mangkuk berisi kentang lecek tadi.Tambahkan lada dan daun parsley dan sedikit garam jika perlu.Gaul rata.
    open-uri20151010-29872-8hgc4x
  3. Enak dimakan dengan nugget,fish n chips,ayam goreng dan lain2...bersama sos cendawan,sos lada hitam atau brown sos...
  4. Sesuai juga dijadikan topping untuk hidangan Shepherd's Pie...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Sambal Sempoi

SAMBAL BILIS KENTANG
Bahan-bahan
  • Setengah genggam ikan bilis
  • 1 biji kentang - dihiris nipis.klu kentang tu kecik tambahla lg sebiji dua
  • 2-3 ulas bawang merah
  • 5-7 biji cili padi
  • 3 sudu besar air asam jawa
  • Garam & gula secukup rasa
  • Minyak utk menumis
  • * pd sesapa yg tak tahan pedas tu bolehla gantikan cili api dgn lada.tp klu nak sedap,letakla 2-3 biji cili padi sbb rasa pedas tu la yg buat sambal ni kick.nak tambah tempe goreng yg dihiris nipis pun ok gak.
Cara-cara
  1. Ikan bilis & kentang digoreng berasingan sehingga garing.
  2. Cili padi & bawang ditumbuk sehingga agak lumat.Ayu campur sekali garam masa menumbuk bahan2 ni.
  3. Tumis bahan yg telah ditumbuk sehingga agak garing.
  4. Masukkan air asam jawa & kacau sebentar.Tambah sikit gula utk mengimbangi rasa.
  5. Akhir sekali masukkan ikan bilis & kentang.Kacau seketika biar sebati sebelum diangkat.Siap!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------







PERKAHWINAN MOKCIK

DUNIA NORLIDA DAN ANAK-ANAKNYA

pYzam Page Pets
pYzam Page Pets Page Pets & MySpace Layouts

DUNIA NORLIDA DAN ANAK-ANAKNYA

pYzam Page Pets
pYzam Page Pets Page Pets & MySpace Layouts

DUNIA NORLIDA DAN ANAK-ANAKNYA

pYzam Page Pets
pYzam Page Pets Page Pets & MySpace Layouts

DUNIA NORLIDA DAN ANAK-ANAKNYA