Resepi Bahulu
Bahan-bahan:
10 biji telur
600 gm tepung
300 gm gula
Cara Penyediaan:
Pukul telur dan gula sehingga kembang. Campurkan sedikit tepung dengan semangkuk kecil adunan telur. Pastikan jangan terlalu pekat dan terlalu cair. Panaskan acuan dan jika menggunakan kaedah dapur tradisional, letakkan bara api di atas dan bawah periuk. Tuangkan adunan ke dalam acuan tetapi jangan terlalu penuh. Bakar sehingga bahulu kuning keemasan.
Resepi kuih batang buruk
Bahan-bahan:
600 gram tepung gandum
300 gram tepung beras
1 biji santan kelapa
600 gram kacang hijau
400 gram gula (kisar)
3 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Panaskan santan hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan santan.
Sangai kacang hijau dan buang kulit. Kisar hingga halus. Campur dengan gula dan ketepikan.
Gaul tepung denga santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli.
Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm. gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang. Potong kecil dan goreng.
Setelah garing, angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.
Bahan-bahan:
4 sudu besar gula
1 bungkus tepung pulut
5 biji telur
½ biji santan kelapa
Sedikit bijan
Minyak masak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Tepung digaul dengan telur.
Masukkan santan dan uli hingga sebati.
Apabila sudah sederhana lembut, bulat-bulatkan sebesar guli.
Golek-golek atas bijan.
Goreng hingga kekuningan.
Bahan-bahan:
½ kg keledek, kupas kulit
1 sudu kecil kapur makan
300 gram gula merah
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Bersihkan keledek dan sagat halus memanjang.
Rendamkan ke dalam air kapur selama sejam.
Tos hingga kering dan goreng. Angkat dan toskan minyaknya.
Ambil kuali lain, masukkan gula merah dan air. Masak gula merah hingga larut sepenuhnya.
Masukkan keledek goreng ke dalam gula merah. Gaul rata.
Cepat-cepat angkat dan masukkan ke dalam acuan bulat.
Tekan kuat-kuat hingga mampat. Sejukkan.
Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.
Bahan-bahan:
600 gram tepung ubi (sangai hingga kuning)
1 biji telur
1 biji kelapa (ambil santan pekat)
Secubit garam
½ sudu kecil soda bikarbonat
Gula secukupnya
Cara penyediaan:
Masak santan bersama secubit garam sehingga pecah minyak. Matikan api.
Masukkan gula, telur dan soda bikarbonat ke dalam santan. Gaul rata.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi lembut.
Canaikan adunan dan terap mengikut bentuk yang disukai.
Aturkan ke dalam dulang dan bakar hingga masak.
Bahan-bahan:
1 bungkus tepung beras
2 cawan gula/ikut manis sendiri
3 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Ayak tepung dan gaulkan bersama gula, kemudian masukkan air. Kacau hingga sebati.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Masukkan adunan ke dalam acuan kuih karas (seperti acu roti jala), tuang adunan di dalam kuali seperti membuat roti kirai.
Apabila warnanya agak kekuningan, angkat dengan segera dan lipat. Toskan.
Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.
No comments:
Post a Comment