Wednesday, July 14, 2010

10 Resepi Kuih Raya Melayu

Resepi Bahulu



Bahan-bahan:

10 biji telur
600 gm tepung
300 gm gula

Cara Penyediaan:

Pukul telur dan gula sehingga kembang. Campurkan sedikit tepung dengan semangkuk kecil adunan telur. Pastikan jangan terlalu pekat dan terlalu cair. Panaskan acuan dan jika menggunakan kaedah dapur tradisional, letakkan bara api di atas dan bawah periuk. Tuangkan adunan ke dalam acuan tetapi jangan terlalu penuh. Bakar sehingga bahulu kuning keemasan.


Resepi kuih batang buruk


Bahan-bahan:

600 gram tepung gandum
300 gram tepung beras
1 biji santan kelapa
600 gram kacang hijau
400 gram gula (kisar)
3 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

Panaskan santan hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan santan.
Sangai kacang hijau dan buang kulit. Kisar hingga halus. Campur dengan gula dan ketepikan.
Gaul tepung denga santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli.
Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm. gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang. Potong kecil dan goreng.
Setelah garing, angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.

Resepi buah rotan




Bahan-bahan:

4 sudu besar gula
1 bungkus tepung pulut
5 biji telur
½ biji santan kelapa
Sedikit bijan
Minyak masak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

Tepung digaul dengan telur.
Masukkan santan dan uli hingga sebati.
Apabila sudah sederhana lembut, bulat-bulatkan sebesar guli.
Golek-golek atas bijan.
Goreng hingga kekuningan.
Resepi kuih cakar ayam


Bahan-bahan:

½ kg keledek, kupas kulit
1 sudu kecil kapur makan
300 gram gula merah
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

Bersihkan keledek dan sagat halus memanjang.
Rendamkan ke dalam air kapur selama sejam.
Tos hingga kering dan goreng. Angkat dan toskan minyaknya.
Ambil kuali lain, masukkan gula merah dan air. Masak gula merah hingga larut sepenuhnya.
Masukkan keledek goreng ke dalam gula merah. Gaul rata.
Cepat-cepat angkat dan masukkan ke dalam acuan bulat.
Tekan kuat-kuat hingga mampat. Sejukkan.
Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.

Resepi Kuih Bangkit Santan


Bahan-bahan:

600 gram tepung ubi (sangai hingga kuning)
1 biji telur
1 biji kelapa (ambil santan pekat)
Secubit garam
½ sudu kecil soda bikarbonat
Gula secukupnya

Cara penyediaan:

Masak santan bersama secubit garam sehingga pecah minyak. Matikan api.
Masukkan gula, telur dan soda bikarbonat ke dalam santan. Gaul rata.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi lembut.
Canaikan adunan dan terap mengikut bentuk yang disukai.
Aturkan ke dalam dulang dan bakar hingga masak.

Resepi kuih karas



Bahan-bahan:

1 bungkus tepung beras
2 cawan gula/ikut manis sendiri
3 cawan air
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

Ayak tepung dan gaulkan bersama gula, kemudian masukkan air. Kacau hingga sebati.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Masukkan adunan ke dalam acuan kuih karas (seperti acu roti jala), tuang adunan di dalam kuali seperti membuat roti kirai.
Apabila warnanya agak kekuningan, angkat dengan segera dan lipat. Toskan.
Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.



Resepi kuih kapit / kuih sepit


Bahan-bahan:

220 gram tepung gandum
60 gram tepung beras
1 biji kelapa
5 biji telur
250 gram gula halus
500 ml air
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

Telur dan gula halus dipukul hingga rata.
Ayak tepung gandum bersama tepung beras.
Masukkan bancuhan telur ke dalam campuran tepung dan kacau perlahan-lahan hingga sebati.
Masukkan santan perlahan-lahan dan kacau hingga adunan menjadi sebati.
Panaskan minyak bersama dengan acuan kuih kapit.
Tuang satu hingga dua sudu adunan ke dalam acuan dan kapit ke dalam miyak untuk digoreng.
Apabila adunan telah garing, kulit kuih kapit akan menjadi keras di bahagian luar acuan.
Perlahankan api dan kikis kulit di tepi acuan.
Buka tudung acuan dan keluarkan isinya untuk dilipat denga segera.
Biarkan sejuk sebelum di simpan dalam bekas kedap udara

Resepi kuih siput


Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum
250 gram marjerin
½ gelas air
1 sudu jintan manis
6 ulas bawang merah
1 tangkai cili hidup
Sedikit udang kering
2 tangkai daun kari, hiris halus
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

Marjerin dan air dipukul hingga sebati. Ketepikan.
Jintan manis, bawang, cili dan udang kering dikisar halus.
Campurkan bahan-bahan kisar ke dalam mangkuk dan tambahkan marjerin dan air yang dipukul tadi.
Masukkan tepung sedikit demi dedikit hingga menjadi adunan yang lembut.
Masukkan daun kari.
Ambil sedikit adunan dan lenyekkan di atas acuan kuih siput. Goreng hingga masak.

Resepi Putu Kacang


Bahan-bahan:

1 kg kacang hijau
1 kg gula halus
250 gram air

Cara penyediaan:

Masak gula bersama air hingga gula cair sepenuhnya. Tutup api dan biarkan sejuk.
Sementara itu sangai kacang hijau hingga wangi dan masak.
Tumbuk dan tampi untuk asingkan kulit kacang hijau.
Kisar kacang hijau hingga halus.
Ayak kacang telah dikisar ke dalam air gula yang telah disediakan tadi.
Kacau rata dan sebati.
Biarkan seketika selama 3 jam.
Bentukkan putu acuan dengan acuan. Kemudian jemur hingga kering.

Resepi Tempeyek / Rempeyek



Bahan – bahan

600 gram tepung beras
500 gram kacang tanah
1 biji kelapa
4 ulas bawang putih
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan manis- ditumbuk kasar
ikan bilis
sedikit garam
minyak untuk menggoreng


Cara penyediaan:


1.Campurkan tepung beras dengan santan. Kecairannya seperti menggoreng pisang.
2. Masukkan bahan tumbuk serta sedikit serbuk kunyit.
3. Panaskan sudip atau acuan dalam minyak panas.
4. Sudukan sedikit adunan keatas sudip/acuan.Taburkan kacang yang telah dibasuh dan dikeringkan serta ikan bilis.
5. Goyangkan dalam minyak panas hingga tanggal daripada sudip. Goreng hingga garing .



No comments:

PERKAHWINAN MOKCIK

DUNIA NORLIDA DAN ANAK-ANAKNYA

pYzam Page Pets
pYzam Page Pets Page Pets & MySpace Layouts

DUNIA NORLIDA DAN ANAK-ANAKNYA

pYzam Page Pets
pYzam Page Pets Page Pets & MySpace Layouts

DUNIA NORLIDA DAN ANAK-ANAKNYA

pYzam Page Pets
pYzam Page Pets Page Pets & MySpace Layouts

DUNIA NORLIDA DAN ANAK-ANAKNYA