Monday, July 19, 2010

Sandwich Pelangi

Dscf1408



Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1 bungkus roti Gardenia dibuang kulit tepi
  • 1 tin kecil sardin dihancurkan
  • 2 biji bawang merah dimayang
  • 1 biji limau nipis diambil jusnya
  • 1 biji tomato dihiris nipis
  • 2 biji cili padi dihiris nipis
  • 1 batang timun dihiris nipis
  • 2 helai daun salad dihiris
  • 3 camb. mayonis
  • 3 biji telur rebus dihancurkan
  • mentega disapu pada roti
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Roti disapu dengan mentega.
  2. Sardin, bawang merah, limau nipis, tomato, cili padi dan garam digaul sehingga sebati di dalam mangkuk.
  3. Mayonis dicampur dengan telur di dalam mangkuk yang berasingan
  4. Ambil sekeping roti susun timun dan salad (warna hijau) dan letakkan sekeping lagi roti yang disapu bahan sardin (warna merah), dan lapisan atas disapu bahan mayonis (warna kuning).
  5. Potong kepada 4 bahagian dan sedia dihidang.

Kuih doraemon



Bahan-bahan ( 20biji )

  • 1kg ubi kayu (direbus dan dilecek)
  • 1/2 cwn gula (ikut citarasa)
  • 1 cwn kelapa parut
  • secubit garam
  • 5 sb tpg gandum
  • 5 sb tpg beras
  • minyak (utk menggoreng)

Cara-cara

  1. satukan ubi kayu yg tlh dilecek bersama gula dan kelapa parut.uli hingga sebati.
  2. jadikan doh-doh kecil (sebesar bola pingpong)
  3. satukan tpg gandum , tpg beras dan secubit garam bersama sedikit air.
  4. celupkan doh tadi kedalam bancuhan tepung dan goreng hingga kekuningan.

  5. Mee Goreng Basah
Cats-meegorengbasah

Resepi simple, guna barang yang ada kat dapur: resepi oleh kawan baik..(Cara lebih details)


Created on : 18-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • Bawang Putih-5-6 Ulas (Gambar 1)-Diketuk
  • Bawang Besar-1/2 Biji (Gambar 1)-Dihiris
  • Isi Ayam @ Daging @ Udang @ Fishball @ Fishcake-ikut suka hati nak banyak mana(Gambar 2)
  • Sawi @ taugeh- Ikut banyak mana suke (Gambar 3)
  • Cili Boh-Secukupnya (Selalunye 3-4 sudu besar sebab suka pedas)
  • Mee Kuning-1 Bungkus
  • Sos Tiram-Secukupnya
  • Segala jenis kicap-kicap masin @ kicap manis @ kicap pekat @ kicap ape-apela..-Secukupnya
  • Air-ikut keperluan
  • Garam-ikut keperluan

Cara-cara

  1. Tumis Bawang Putih dan Bawang Besar hingga naik bau
  2. Masukkan Cili Boh secukupnya. Secukupnya disini ikut nak pedas atau tak..kalo nak pedas tarukla banyak sikit, kalo taknak boleh kurangkan (Gambar 4)..Tumis hingga garing/naik minyak
  3. Masukkan segala isi ayam @ daging @ udang @ fishball @ fishcake tu. Tumis sampai masak
  4. 4-Masukkan Sos Tiram secukupnya..maksud di sini. Taruk tu agak-agak la..jangan sikit sangat, jangan banyak sangat, sedang-sedang dgn segala isi ayam@udang@daging@sotong yang kita nak taruk tu..
  5. Masukkan kicap sikit dulu (tak kisahla kicap ape..tapi sikit je...)
  6. Masukkan pulak Mee Kuning...Kacau rata. Bagi segala tumisan tadi tu bergaul rata..Gaul janji sebati sahaja
  7. Selepas tu terus masukkan air..Pastikan Mee kuning tu tengelam dalam air tu ye. Air jangan banyak sangat takut Mee kembang terlampau-lampau (Gambar 5)...Terus Bukak api besar, sambil tu masukkan lagi segala kicap tu..Ejas ikut kesukaan
  8. Garam tu boleh letak sikit kalau suka, kalau tak abaikan..
  9. Nak mengelegak tu boleh masukkan Sawi @ taugeh (ikut mana sayur yang kita suka).. Biarkan hingga mengelegak dan kacau sekali sekala. (Kepekatan kuah boleh diejas. Kalo rase macam kuah tak cukup boleh tambah air lagi)
  10. Dah pekat boleh tutup api dan hidang...

♥Janekek™

Janekek

Kuih orang lama.Seperti roti goreng.Biasanye resipi ini dlm adunan di uli dgn air tapi yg ini menggunakan air kelapa utk menguli.Sesuai dimakan utk sarapan atau minum petang.


Created on : 18-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Bahan-bahan ( 6-10 orang )

  • 300 g tepung gandum
  • 1/2 sk bicarbonate soda
  • 2 biji kuning telur - grade B
  • 1 biji pitih telur
  • 80 g gula halus
  • 100 ml air kelapa (jangan di habiskan)
  • minyak masak untuk goreng terendam

Cara-cara

  1. Janekek_001
    Dalam sebuah mangkuk,telur dan gula di kacau hingga gula hancur.
  2. Janekek_004
    Masukkan tepung dan b. soda yg telah diayak dulu dan kacau hingga rata.Tuang pula air kelapa sedikit2 hingga menjadi doh.
  3. Janekek_005
    Uli pula hingga doh tk melekat pd mangkuk.
  4. Janekek_006
    Ambil sedikit doh,bulat2kan dan canai membujur atau canai doh dan bentukkan ikut suka.Jika adunan melekit,taburkan tepung dipapan canai dan canai doh.
  5. Janekek_d_goreng
    Panaskan minyak dlm kuali dan goreng doh.Apabila doh mula terapung,balek2kan hingga kuih kecoklatan kedua2 belah bahagian.Angkat janekek dan toskan minyaknya.Siap untuk disajikan dan enak dimakan begitu saja.
  6. ***Selepas step no.4,doh yg dicanai akak diamkan selama 10 hingga 15 min. supaya kuih yg telah digoreng akan bersarang di dalamnya.

No comments:

PERKAHWINAN MOKCIK

DUNIA NORLIDA DAN ANAK-ANAKNYA

pYzam Page Pets
pYzam Page Pets Page Pets & MySpace Layouts

DUNIA NORLIDA DAN ANAK-ANAKNYA

pYzam Page Pets
pYzam Page Pets Page Pets & MySpace Layouts

DUNIA NORLIDA DAN ANAK-ANAKNYA

pYzam Page Pets
pYzam Page Pets Page Pets & MySpace Layouts

DUNIA NORLIDA DAN ANAK-ANAKNYA