Resepi kentang putar
Kentang Putar
Bahan-bahan ( 10 biji kentang )
• 10 biji kentang di buang kulit dan di potong kiub ( besar2)
• 1 sk lada hitam di tumbuk halus
• 1/2 cawan fresh milk
• garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Rebus kentang dengan sedikit garam
2. Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit kasi hancur
3. Kemudian guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus.
4. Sambil putar , sambil masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya
Sos kentang putar
Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
• 650 ml air
• 5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
• 1 biji bawang besar - cincang
• 1 batang saderi - cincang
• 40 gm mentega
• 20 gm tepung gandum
• 1 sudu besar sos tomato
• 1 sudu besar sos tiram
• sedikit serbuk lada hitam
• kicap pekat
• garam
Cara-cara:
1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
Kuih Bakar
Bahan-bahan ( 6 org )
* 1 cup gula
* 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
* 2 cup tepung gandum
* 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
* 2 tbs butter
* 3 biji telur
* 1/2 tsp garam
* colour hijau
* bijan
Cara-cara
1. campurkan semua bahan. blend samapi sebati.
2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing
Resepi Tom Yam
Bahan-bahan ( 3-4 org )
* ½ ekor ayam (dipotong kecil)
* 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
* 3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
* 15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar)
* 2 batang serai (dititik)
* 1 sudu besar pes tom yam
* 4 helai daun limau purut
* 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
* 3-4 cawan air
* garam & perasa
* sedikit minyak
* sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato)
Cara-cara
1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
2. Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar).
3. Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
4. Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa.
5. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
6. Last skali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.
7. TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.
Resepi nasi ayam.
Bahan-Bahan:
1 kg beras
500 gm lemak ayam
200 gm bawang merah - dimayang
200 gm bawang besar - dimayang
100 gm bawang putih - diketuk
3 helai daun pandan 1 ½ liter stok ayam
50 ml minyak bawang putih
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Sedikit gula
Cara:
Cara memasak ayam:
1 ekor ayam (1.6 kg)
Didihkan air dan rebus ayam selama 45 minit. Keluarkan ayam daripada periuk dan toskan. Potong-potong dan boleh dihidangkan
Cara membuat sos cili:
500 gm cili merah
100 gm halia
20 ml lemak/minyak ayam
10 ml jus limau nipis
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Campurkan kesemua bahan hingga sebati
Cara membuat sos halia:
600 gm halia muda
100 ml minyak ayam
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Campurkan kesemua bahan hingga sebati
Cara Memasak:
Panaskan minyak bawang putih. Tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar.
Setelah naik baunya masukkan lemak ayam dan daun pandan.
Masak beras dengan stok ayam berserta dengan bahan-bahan yang telah ditumis.
Kemudian masukkan garam, lada sulah dan gula. Masak nasi sehingga tanak.
No comments:
Post a Comment